Sådan affaldssorterer du korrekt

Den komplette guide: Få tips til hvordan du sorterer dit affald korrekt!

Kig godt på dit affald - det kan blive til nye ressourcer

Affaldssortering indendørs er blevet dagligdag – både i hjemmet og på arbejdspladsen. Men det er ingen hemmelighed: Det kan være udfordrende at sortere korrekt. Hvilke affaldstyper må blandes sammen? Skal glas skylles først? Hvad med pizzabakken? Og skal affaldet i pose eller ej?

Få svar på de fleste spørgsmål her.

Hvordan skal man sortere sit affald korrekt?

Affaldssortering

Spørg din kommune og affaldsindsamler

 

Det kan være forskelligt fra kommune til kommune, hvilke affaldstyper du må sortere i den samme affaldsbeholder. I nogle kommuner blander de glas og metal, i andre blander plast og mad- & drikkekartoner. Det er derfor altid en god idé at kontakte din kommune eller affaldsindsamler for at høre, hvilke affaldstyper der må sorteres sammen.

Hvordan sortere jeg chips- og kaffeemballage?

Langt de fleste emballager til chips og kaffe er fremstillet af plast, som kan genanvendes. Læs på emballagen, om den kan sorteres som plast. Der er dog stadig emballager, som består af andet en plast, og derfor skal de sorteres som restaffald. Hvis emballagen ikke kun er af plastik, kan det forstyrre sorteringen.

Hvordan sorterer jeg pizzabakken?

Den er jo lavet af pap, men faktisk skal pizzabakken sorteres som restaffald. Grunden hertil er, at pappet ofte vil have madrester på og kan derfor ikke genanvendes. Mon ikke vi ser en ny løsning, når pizzabakken bliver lavet af et andet materiale, som kan genanvendes eller måske endda genbruges.

Skal bagepapir sorteres som papir?

Selvom ordet ”bagepapir” giver anledning til at tænke, at det skal sorteres som papir, så skal bagepapir sorteres som restaffald. Bagepapiret vil ofte være fedtet eller have madrester på, og derfor må det ikke sorteres som papir.

Hvordan sorteres en tom håndsprit plastflaske?

Selvom håndspritflasken er tom, kan der stadig godt sidde små spritrester i, og det gør flasken brandfarlig. Derfor skal den sorteres som farligt affald, selvom det er en tom plastflaske.

Hvor rent skal plast, metal og glas være?

Plast, metal og glas kan sagtens genanvendes selvom der sidder madrester tilbage. Det er dog en god idé at skylle genstanden let i kold vand eller genbrugsvand fra håndopvasken. Derved undgår du også lugtgener og bananfluer.

Hvordan skal flamingo sorteres?

Flamingo er rigtig nok en type af plastik, men den må ikke sorteres som plast. Store stykker rent flamingo kan kun blive genanvendt, hvis det afleveres på genbrugspladsen og sorteres for sig. Små stykker flamingo skal til restaffald, da det ikke bliver genanvendt.

Hvordan sorteres de brugte servietter efter firmafesten?

Servietter er fremstillet af papir. Fordi servietterne er brugte og sandsynligvis har madrester på sig, må de ikke komme i papir affaldsbeholderen. Brugte servietter skal sorteres som restaffald.

Skal affaldet i pose eller ej?

Pap, papir, metal, plast og glas skal tømmes direkte ud i affaldsbeholderen. Smider du en lukket pose med indhold ud i affaldet, risikerer affaldet at blive sorteret fra, fordi sorteringsanlæggene ikke kan åbne poserne automatisk. Mad- og restaffald skal du til gengæld beholde i posen, og du skal binde knude på posen for at mindske lugtgener og risiko for rotter.

Affald kan blive til ressourcer

Kopper og sugerør kan blive til ressourcer

Hvis vi gør det rigtigt

Vil du høre om løsninger, der gør affaldssortering nemmere?

Kontakt os og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe jeres virksomhed. Vi tilbyder altid gratis rådgivning i forhold til valg af affaldsløsning, der matcher jeres behov og budget.

Udfyld formular og bliv kontaktet indenfor 1-2 hverdage.

Vi arbejder desuden tæt sammen en række forhandlere landet over. Forhandlerne tilbyder bl.a. konsulentbesøg og salg via webshop og fysiske butikker.